Een nieuw, gedurfd bierbrouwerij concept met Gastropub en meer

Met de voltooiing van de bouw van de Stadshaven Brouwerij ontstond meteen een van de grootste onafhankelijke brouwerijen van Nederland. De brouwerij bevindt zich in een 100 jaar oud, volledig gerestaureerd fruitpakhuis met een oppervlakte van meer dan 5.000 m2. Jaarlijks wordt hier zo’n 2 miljoen liter craft bier gebrouwen en gebotteld, ingeblikt of in fusten verpakt.

Gelegen in het Rotterdamse Makers District biedt de Stadshaven Brouwerij ook rondleidingen, bierproeverijen en fantastische gastronomische ervaringen. Onze trendy horecaruimte biedt plaats aan ongeveer 350 personen.

Het verhaal van onze brouwerij.
Video brouwerij (1:25)
Stadshaven-Brouwerij-Historie-Fruit-Haven-01

Meer over de geschiedenis van Stadshaven Brouwerij en Merwe-Vierhavens (M4H)

Stadshaven-Brouwerij-Historie-Luchtfoto-02
1912
Bouw Merwe-Vierhavens

Het Vierhavengebied (Keile-, Lek-, IJssel- en Koushaven) is ontwikkeld tussen 1912 en 1916. In navolging van het succes van de Vierhavens startte in 1923 de bouw van de Merwehaven die vervolgens in 1930 werd opgeleverd.

Het Merwe-Vierhavengebied (kortweg M4H) is van oorsprong een stukgoedhaven. Deze havens waren voorzien van genoeg kaderuimte om stukgoederen in kratten, balen, tonnen en zakken neer te zetten.

Stadshaven-Brouwerij-Historie-Fruit-Haven-Pier
1970
Rotterdamse Fruitwerf

De grote modernisatie zette in toen Velleman & Tas (V&T) – een van de grootste fruitimporteurs – ons pakhuis overnam van Quick Dispatch. V&T is de drijvende kracht achter de ontwikkeling van de Rotterdamse Fruithaven.

Naast een blok van vijf grote koelcellen, werd in het pakhuis in 1976 ook nog een klimaatmagazijn toegevoegd met een capaciteit van maar liefst 400.000 pakketten citrusfruit.

Stadshaven-Brouwerij-Historie-Loods
1985
Rotterdamse Fruithaven

Doordat nieuwe vormen van fruittransport hun intrede deden (grotere schepen, containers, pallets), bleek de Rotterdamse Fruitwerf al snel te klein. Door een succesvolle joint venture tussen Rotterdam Fruit Wharf en Fruit Stuwadoors Rotterdam VOF ontstond toen de Fruit Terminal Rotterdam (FTR).

Niet lang daarna zouden alle pakhuizen verdwijnen en plaatsmaken voor drie nieuwe klimaatmagazijnen. Merwehaven werd de grootste fruithaven ter wereld.

Stadshaven-Brouwerij-Fruit-Werf-Koelschip
2021
Makers ‘Innovatie’ District

Door de opmars van het fruittransport in koelcontainers (‘reefers’) en de aanleg van de Tweede Maasvlakte verdwijnt de overslagactiviteit geleidelijk uit het Merwe-Vierhavengebied.

M4H, een gebied in transitie, vormt nu samen met de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) het Rotterdamse Makers District; dé hotspot voor de innovatieve maakindustrie.

Stadshaven-Brouwerij-Floating-Farm-Bier-Bostel-Ophalen-M4H-Gebied-Circulair

De vijf geheime ingrediënten voor ons duurzame Craft bier

Het Merwe-Vierhavensgebied (M4H) is de broedplaats, proeftuin en leidend voorbeeld van de circulaire economie van de toekomst. Ook bij ons stroomt innovatie door onze aderen en brouwketels. Duurzaamheid is een essentieel onderdeel in onze bedrijfsvoering, onze (brouw)processen en natuurlijk op onze menukaart.

Als brouwerij willen we voorop lopen op het gebied van duurzaamheid. Daarom gebruiken we alleen de modernste technieken die zo min mogelijk water en energie verspillen.


Een superefficiënte en voordelige brouwerij installatie

Onze hypermoderne brouwerij installatie - geleverd door het Duitse BrauKon – beschikt over allerlei duurzame eigenschappen. Zo wordt de warmte die vrijkomt uit het koelwater hergebruikt als voorverwarmd brouwwater.


We gaan volledig draaien op zonne-energie

Op het dak liggen 1.700 zonnepanelen, samen goed voor een productie van 400.000 kWh per jaar.


Tweede leven voor afgedankte e-scooter accu’s

In samenwerking met Stored Energy bouwen we een grote batterij van afgedankte e-scooter accu’s in Rotterdam. Deze batterij slaat de extra opgewekte energie op van onze zonnepanelen, waarmee we vervolgens onze tapinstallaties en verlichting kunnen laten draaien.


Floating Farm koeien doen zich tegoed aan brouwerijafval

Bierbostel is een waardevol en voedzaam restproduct. De Floating Farm gebruikt het als veevoer voor hun koeien. Koeien die bierbostel eten, produceren dagelijks zo’n 2,5 liter meer melk. Jordy’s Bakery verwerkt de bierbostel in zijn fameuze bostelbrood dat ook op onze menukaart te vinden is.


Brouwen met gezuiverd afvalwater

Rainmakers, onze innovatieve buurbedrijf, verwierf bekendheid door water te destilleren uit de lucht en door het zuiveren van zeewater. Als onderdeel van een pilotproject vangt Rainmakers ons afvalwater op om het vervolgens te zuiveren en hergebruiken als brouwwater.

Samenwerking
gezocht

We zijn altijd op zoek naar merken om mee samen te werken.
Dat deden we eerder al met onderstaande bedrijven.

Stadshaven-Brouwerij-Rainmaker-Logo
Stadshaven-Brouwerij-Man-Met-Bril-Logo
Stadshaven-Brouwerij-Floating-Farm-Logo
Stadshaven-Brouwerij-Jordys-Bakery-Logo
Stadshaven-Brouwerij-Stored-Energy
Stadshaven-Brouwerij-Tour-Brouwerij-Uitleg-Tanks

Rondleiding door de Fearless Brouwerij?

Doe een van de Stadshaven Brouwerij Tours en dompel je onder in onze Fearless wereld. Neem een kijkje achter de schermen van het brouwproces, ontdek de ingrediënten, de Fearless bieren, de rijke geschiedenis en duurzame toekomst.

Beleef de Rotterdamse Fruithaven van dichtbij en wordt onderdeel van de ontwikkeling van Merwe-Vierhavensgebied, een nieuw stadsdeel in wording.


keep up
keep up
keep up
keep up
with what’s
with what’s
with what’s
with what’s

Volg ons op Instagram voor de laatste Fearless nieuwtjes, blogs, boeiende podcasts en nog veel meer.

Welkom bij Stadshaven Brouwerij
Ben je 18+ jaar?